Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η Παναγία, ο Σαββίδης και ο... Ερντογάν


Τί κρύβεται πίσω από τη μη τέλεση της φετινής λειτουργία του Δεκαπενταυγούστου στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντος. Ο ρόλος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την επαναλειτουργία της Μονής και οι μεθοδεύσεις των Τούρκων.

Από τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 και κάθε χρόνο τελούταν στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, Ελλήνων Επισκόπων και άλλων σημαντικών προσώπων της ελληνικής πολιτείας. Φέτος όμως ο θρυλικός ιερός χώρος που υμνείται στα δημοτικά τραγούδια των Ποντίων δεν λειτούργησε, λόγω κάποιων εργασιών που γίνονται στο μνημείο. Τα έργα όμως δεν είναι ο λόγος που κόπηκε η τέλεση του Μυστηρίου στη γιορτή της Παναγίας.

Ας πάρουν όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως βίωσε ο ελληνισμός την κεμαλική μανία, έτσι και η μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1922. Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα έγιναν προσπάθειες αναστήλωσης και πήρε μορφή μουσειακού χώρου για την προσέλκυση τουριστών. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ποντιακής καταγωγής συνέρρεε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στο Μοναστήρι.