Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Οι εκατομμυριούχοι Spammers


Οι Chris Niebel και Gary McNeish στην κομπίνα της δεκαετίας, που τους στοίχισε βέβαια πρόστιμο 550.000 ευρώ...
Η ιδέα είναι απλή: μπορείς να αποζημιωθείς με παχυλά ποσά φτάνει να κάνεις καταγγελία για προσωπική ζημία από το σπαμάρισμα. Και βέβαια πρόκειται για απάτη πρώτου μεγέθους!

Πρόσφατα, δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα στην παράνομη αυτή βιομηχανία όταν δύο άντρες, υπεύθυνοι για σχετική απάτη, που πρόλαβαν βέβαια να αποκομίσουν τεράστια ποσά, καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 550.000 ευρώ.
Οι Chris Niebel και Gary McNeish της Tetrus Telecoms είχαν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με ονόματα, διευθύνσεις και πληροφορίες επικοινωνίας ανθρώπων που απαντούσαν στα spam μηνύματά τους. Στην πρώτη φάση της απάτης, η εταιρία τους έβγαζε 10.000 ευρώ την ημέρα πουλώντας απλώς τα στοιχεία των χρηστών σε φίρμες που πρόσφεραν υπηρεσίες αποζημίωσης στους χρήστες από την παράνομη διαχείριση των PPI τους.
Οι μεσάζοντες αυτοί είχαν γίνει φοβερή ενόχληση στέλνοντας καθημερινά εκατομμύρια φωνητικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και ηχογραφημένες κλήσεις σε σταθερά, ενημερώνοντας τους χρήστες ότι δικαιούνται αποζημίωσης. Όσοι απαντούσαν, τα στοιχεία τους καταγράφονταν από τους μεσάζοντες, οι οποίοι τα μεταπωλούσαν σε φίρμες που αναλάμβαναν τη δικαστική διαμάχη, αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ο εκατομμυριούχος βρετανός πλεϊμπόι που ζει στην Ταϊλάνδη (βλ. φωτό)

Με μια πρώτη ματιά, βλέπεις άλλον ένα λευκό τουρίστα να απολαμβάνει τις «χαρές» που προσφέρει η Ταϊλάνδη απλόχερα στον ανοιχτοχέρη δυτικό. Η ιστορία ωστόσο του Gary McNeish και ο λόγος που τον ανάγκασε να μετεγκατασταθεί στην άλλη άκρη του κόσμου μόνο συνηθισμένη δεν είναι!
Ο 25χρονος web designer, που ζει βασιλικά στην Ταϊλάνδη, άφησε πίσω στην πατρίδα τον συνεργάτη του Chris Niebel, για να καταστρώσουν από κοινού την κομπίνα της δεκαετίας!
Τρία χρόνια πριν, ίδρυαν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας την Tetrus Telecoms, μια εταιρία που κατασκεύαζε συστήματα που έστελναν αυτόματα γραπτά μηνύματα σε εκατομμύρια παραλήπτες με τυχαίο τρόπο, μια κατάφωρη φυσικά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Το μήνυμα έλεγε ότι ο αποστολέας γνωρίζει ότι ο παραλήπτης δικαιούταν αποζημίωσης από την παράνομη πώληση των προσωπικών του δεδομένων και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να στείλει πίσω γραπτό απαντητικό μήνυμα διεκδικώντας την αμοιβή του. Επρόκειτο φυσικά για τεράστια απάτη, καθώς ο παραλήπτης ενημέρωνε απλώς τον αποστολέα ότι πράγματι έχει κινηθεί νομικά κατά των εταιριών spam, πληροφορία απολύτως απαραίτητη για την απάτη: οι McNeish και Niebel πωλούσαν το νούμερο του «ενεργού» παραλήπτη σε άλλες εταιρίες μεσαζόντων και νομικών συμβούλων για 6 ευρώ τον αριθμό.
Αν υπολογίσουμε τα εκατομμύρια των παραληπτών που απάντησαν και τις πάνω από 3.000 συνεργαζόμενες φίρμες με την εταιρία των διδύμου, καταλαβαίνουμε για τι ποσά μιλάμε... 

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: