Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Eρευνες και έλεγχοι απο ΣΔΟΕ και εισαγγελείς στα δημόσια νοσοκομεία

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Σε πανελλαδικό επίπεδο επεκτείνεται πλέον η εισαγγελική έρευνα για τις υπερτιμολογήσεις, τις μίζες και τις παράνομες προμήθειες υγειονομικού υλικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με τη συμμετοχή του ΣΔΟΕ, της Επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος, ακόμα και ξένων διωκτικών αρχών.

Εκτός από την εντολή Παπακωνσταντίνου για τη διενέργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων σε ΤΕΙ, Νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις -μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης- η έρευνα επεκτείνεται σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία, δράση αναλαμβάνουν, με εντολή εισαγγελέα, και οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Η σχετική παραγγελία προς όλους τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για να διενεργήσουν σχετική ποινική προκαταρκτική εξέταση, δόθηκε αρχικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, με αφορμή τις αποκαλύψεις που για την απίστευτη κακοδιαχείριση και τις πρωτοφανείς υπερκοστολογήσεις που αποτελούν γάγγραινα για τον τομέα της υγείας,

Τι ερευνούν:

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ θα συνδράμει την προκαταρκτική εξέταση για αδικήματα απιστίας, σε βαθμό πλημμελήματος ή και κακουργήματος, ανάλογα με τη ζημιά που υπέστησαν τα νοσοκομεία και το Δημόσιο.

Οι άνδρες του ΣΔΟΕ καλούνται να κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων για να διαπιστώσουν κατ' αρχήν εάν υπήρξαν παράνομες κατευθείαν αναθέσεις και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, όπως καταγγέλλεται, τους αρμόδιους επιθεωρητές κ.λπ.

Οι έρευνες θα εντοπίσουν συγκριτικά στοιχεία τιμών για φάρμακα, αναλώσιμα κ.λπ. σε αντίστοιχες προμήθειες άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις υπερκοστολόγησης που κυμαίνονται από 200% έως και 2.500%!

Ήδη στην Αθήνα έχουν συγκεντρωθεί εντυπωσιακά στοιχεία για υπερκοστολογήσεις σε διάφορα υγειονομικά υλικά, ενώ σύντομα αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις για βαρύτατα κακουργήματα σε υποθέσεις με άμεση διασύνδεση στο εξωτερικό.

Πηγή:http://www.protothema.gr/