Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

"ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ" ΑΝΤΙ ΦΥΛΑΚΗΣ!

view_2009-06-23t091332z_01_sgp02_rtrmdnp_3_singapore"ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ" ΑΝΤΙ ΦΥΛΑΚΗΣ!

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας κατέθεσε σχέδιο νόμου για την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης για όσους καταδικάζονται για αδίκημα, σε βαθμό πλημμελήματος.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Σλόμπονταν Χόμεν, το σχέδιο νόμου προβλέπει την εφαρμογή της ποινής του "κατ' οίκον περιορισμού" για τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μικρότερης των έξι μηνών.


"Αυτό, ουσιαστικά σημαίνει -εξήγησε ο κ. Χόμεν- ότι δεν θα εκτίουν την ποινή τους σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα, αλλά στο σπίτι τους. Βέβαια, στους καταδικασθέντες αυτούς θα τοποθετείται στο βραχίονα ένα 'ηλεκτρονικό βραχιόλι', που θα εκπέμπει σήμα και ανά πάσα στιγμή η αστυνομία θα γνωρίζει που βρίσκεται ο κατάδικος".


Ο γενικός γραμματέας ανέφερε, επίσης, ότι στους καταδικασθέντες που θα ενταχθούν στο καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν την οικία τους μόνο όταν πρέπει να πάνε στη δουλειά τους και μία φορά την ημέρα θα μπορούν να επισκεφτούν ένα κατάστημα τροφίμων για να κάνουν ψώνια.


Σε περίπτωση που παραβιαστούν οι περιοριστικοί όροι κίνησης, οι κατάδικοι θα εντοπίζονται μέσω του σήματος που θα εκπέμπει το "ηλεκτρονικό βραχιόλι" θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στη φυλακή.


Με το σύστημα αυτό, επισήμανε ο κ. Χόμεν, επιτυγχάνεται "ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι δαπάνες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συντήρηση των κρατουμένων".
Το σχέδιο νόμου για την "ηλεκτρονική παρακολούθηση" των καταδικασθέντων θα τεθεί προς συζήτηση στη βουλή στα μέσα Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

liako.gr